Öncelikle itiraf etmem gerekir ki Anadolumuzun hiçbir coğrafyasında yetişmeyen kahveye, Türk Kahvesi ismini vermiş olmamız oldum olası garip bir durumdur.Fakat bu ismin verilmesinde haklı gördüğüm tek husus beni azda olsa rahatlatmaktadır.Türklerin kendine özgün kahve pişirme yöntemini hemen hepimiz biliriz.Türk kahvesinin serüveni Yemen topraklarında ki Osmanlı hakimiyetinin başlamasına paraleldir.Rivayete göre bir çobanın kahve çekirdeğini meraktan suda kaynatması ile bulduğu yöntem, günümüz Türk kahvesi kültürünün mimarı olmuştur.Tarihiyle ilgilenmektense keyifle hüpürdettiğimiz kahvemizin en köpüklü halini nasıl elde edeceğimizi sizlere sunalım.
1-Mutlaka bakır cezve kullanmalıyız ve cezvenin boyutları bizim için önemlidir.Cezvemize Türk kahvesi yapacağımız karışımın tamamını koyduğumuzda, en fazla iki fincanlık bir boşluk kalıyor olmalıdır.En makbul olanı tek fincanlık cezve kullanmaktır.Yapacağımız kahvenin köpüklü olmasında cezvenin biçimi de önem arz etmektedir.Cezve, tabanda geniş ve yükseldikçe belden incelen bir yapıda olmalıdır.
2-Kahve yapacağımız cezve içerisine bir fincan soğuk su sade kahve için 0 şeker , az şekerli kahve için 1 küp şeker , orta şekerli kahve için 2 küp şeker ve şekerli kahve için 3 küp şeker atılarak öğütülmüş kahveyi koymadan evvel şekeri eriyinceye dek cezve içerisinde karıştırılmalıdır.
3- Şeker cezve içerisinde ki suda eritildikten sonra her bir fincan kahve için dolu bir çay kaşıyı + yarım çay kaşığı öğütülmüş kahve cezvede ki suyun üzerine ilave edilir ve suyun üzerinde çamurumsu bir görüntü alana dek karıştırılır.Karıştırma işlemi yapılırken kesinlikle suyun üzerinde kahve tabakası bulunmalı ve kahve tabakası karıştırıldığından dolayı ıslak olmalıdır.Çünkü bilinenin aksine çok karıştırılan Türk kahvesi istenilen ölçüde köpüklü olmayacaktır.
4-Karışım hazırlandıktan sonra cezvemizi kısık ateş üzerine bırakarak kaynayana dek hiçbir işlem yapmamalıyız.Kaynamaya başladığın gördüğümüzde yüzeyde bulunan kahvenin koyu renk tonundan açık renk tonuna terfi ettiğini de göreceğiz.bu renk değişimi tüm yüzeyde görülene kadar cezvemiz ateş üzerinde tutulmalı ve renk değişimi tamamlandığında daha önceden sıcak su ile çalkalanarak ısıtılmış fincanımız ateşte duran cezvenin ağzına yaklaştırılmalı ve kahve kaynama halinde iken fincanlara birer yudum ölçüsünde sıra ile köpük taksimi yapılmalıdır.
5-Köpük taksimi yapılırken her bir fincan için cezve ateşe tutularak kahvenin yeniden köpürmesi sağlanabilir.
Afiyet olsun.
1-Mutlaka bakır cezve kullanmalıyız ve cezvenin boyutları bizim için önemlidir.Cezvemize Türk kahvesi yapacağımız karışımın tamamını koyduğumuzda, en fazla iki fincanlık bir boşluk kalıyor olmalıdır.En makbul olanı tek fincanlık cezve kullanmaktır.Yapacağımız kahvenin köpüklü olmasında cezvenin biçimi de önem arz etmektedir.Cezve, tabanda geniş ve yükseldikçe belden incelen bir yapıda olmalıdır.
2-Kahve yapacağımız cezve içerisine bir fincan soğuk su sade kahve için 0 şeker , az şekerli kahve için 1 küp şeker , orta şekerli kahve için 2 küp şeker ve şekerli kahve için 3 küp şeker atılarak öğütülmüş kahveyi koymadan evvel şekeri eriyinceye dek cezve içerisinde karıştırılmalıdır.
3- Şeker cezve içerisinde ki suda eritildikten sonra her bir fincan kahve için dolu bir çay kaşıyı + yarım çay kaşığı öğütülmüş kahve cezvede ki suyun üzerine ilave edilir ve suyun üzerinde çamurumsu bir görüntü alana dek karıştırılır.Karıştırma işlemi yapılırken kesinlikle suyun üzerinde kahve tabakası bulunmalı ve kahve tabakası karıştırıldığından dolayı ıslak olmalıdır.Çünkü bilinenin aksine çok karıştırılan Türk kahvesi istenilen ölçüde köpüklü olmayacaktır.
4-Karışım hazırlandıktan sonra cezvemizi kısık ateş üzerine bırakarak kaynayana dek hiçbir işlem yapmamalıyız.Kaynamaya başladığın gördüğümüzde yüzeyde bulunan kahvenin koyu renk tonundan açık renk tonuna terfi ettiğini de göreceğiz.bu renk değişimi tüm yüzeyde görülene kadar cezvemiz ateş üzerinde tutulmalı ve renk değişimi tamamlandığında daha önceden sıcak su ile çalkalanarak ısıtılmış fincanımız ateşte duran cezvenin ağzına yaklaştırılmalı ve kahve kaynama halinde iken fincanlara birer yudum ölçüsünde sıra ile köpük taksimi yapılmalıdır.
5-Köpük taksimi yapılırken her bir fincan için cezve ateşe tutularak kahvenin yeniden köpürmesi sağlanabilir.
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder