Yazan Unknown
Tarih
20 Ocak 2014 Pazartesi
0
yorum
Sfenks'in gizemi-Mısır Piramitleri
Mısır'da, Giza'daki 3 büyük piramidin birazcık doğusunda, kim bilir ne kadar zamandan buyana bu vadiyi bekleyen, gözlerini doğuya dikmiş yarı âdem evladı, yarı aslan bir heykel bulunmakta: sfeniks.
Ejiptologlar, khafre piramidini vadi tapınağı'na birleştiren yolun son bulduğu yerde bulunan bu esrarlı yapının, i.ö 2500 dolaylarında firavun khafre aracılığıyla yaptırıldığını düşünüyorlar. Hâlbuki ne Giza'daki rast gele bir anıtta bunu destek sunar bir ifade bulunmakta, ne de mısır'ın rast gele bir mahallinde. Sfenks'in yapıldığı tarih, bilinmiyor. 1991 senesinde ABD’li araştırmacı John Anthony West ve yerbilimci dr Robert Schoch, bu muhteşem abide üstünde bir takım inceleme yaptılar.
Ulaştıkları neticeler, epeyce hayrete düşürücüydü: heykelin üstündeki aşınma simgeleri, arkeologların inanılmış olduğu benzer rüzgâr ve kumdan değil, uzun ve etken yağmurlardan ötürüydü ve bunlar "su aşınmasıydılar!
Mısır'ın bu yeri, bundan 5000 sene evvel de çöldü ve yağış almıyordu. Söz mevzusu yıpranmayı meydana getirecek seviyede bir yağmurun en ahir düşmüş olduğu tarih ise, minimum i.ö 5000 seneye, ayrıca oldukça fazlaca eskilere uzanıyordu. İncelemeyi meydana getiren kadroda sismik ölçülendirmeler meydana getiren elektronik aletlerle çalışan mütehassıslar da bulunuyordu. Bu takım, daha fazla şaşırtan bir delile da vardı: cihazlar, sfenks'in pençelerinin takribi 8–9 metre aşağısında kocaman bir "oda"nın ve ona oluşturulan koridorların var olduğunu işaret ediyordu. Mısırlı görevliler, başta eski yapıtlar denetçisi Dr.Zahi Hawass, bu belirtilere ulaşıldığı günlerdedir. West ve kadrosunun müsaadesini iptal ettiler ve sfenks üstünde inceleme yapılmasını yasakladılar. Fakat havadis medyaya çoktan aksetmiş, West ve Schoch da ele geçirdikleri delilleri aynı anda kameraya çektiklerinden, NCB'de piyasaya çıkan bir belgeselle ortalığı adamakıllı karıştırmışlardı.
Tüm bunlara "Orion bilmecesi"nin yazarı Robert Bauval ile "tanrıların parmak izleri"nin yapıtçısı Graham Hncock'un astronomi kökenli bir varsayımları da konuyu daha da pekiştirdi. Sfenks, tam doğuya bakıyordu, şu demek oluyor ki gün eşitliği (23 Mart veya 21 Eylül) anındaki güneşin doğuşu noktasına mısırlıların yıldız kültürlerinde, gün doğumu yakınken, ufuk daha tam aydınlanmamışken ahir olarak gözlemlenen yıldız yahut takımyıldızın ayrı bir ehemmiyeti mevcuttur. Bu durumdaki yıldıza "heliak yükselişte" diye söylenir ve bu, mısır'ın hem takvimini bununla beraber bozuk dini inanışını etkileyen bir gerçektir.
Mesela, mısır geleneğinde tanrıça isis'i temsil eden sirrus yıldızı, yaz gündönümünde (21 Haziran) yarı karanlık evveli fark edilmeye başlar ve bu tarih bununla birlikte Nil’in senelik taşma evrelerinin de başladığı noktadır. Bundan dolayı mısır halkı, yaz gündönümünü "yılbaşı" olarak özümserlerdi. Bu düşünce, ejiptologlarca sfenks'in yapılma olduğu tarih olarak düşünülen i.ö 2500'de, ilkbahar gün eşitliğinde "heliak yükselişe" süregelen takımyıldızın araştırılmasını enteresan duruma ulaştırıyor. Bauval ve Hncock, PC benzetimiyle o tarihte boğa takımyıldızının yükselişte olduğunu fark ettiler. Hâlbuki mısır halkı biçim ve sembollere oldukça ehemmiyet verirlerdi ve bitirdikleri yapıtlarda buna fazlaca itina gösterirlerdi. Şu demek oluyor ki, bu halde sfenks'in aslan değil de boğa deseninde yapılması gerek olmaz mıydı? 2 Araştırmacı, bu defa ilkbahar gün eşitliğinde aslan burcunun heliak yükselişe geçmiş olduğu zamanı incelediler ve önlerine "Orion bilmecesi"ndeki o acayip sene çıktı. Tekrar: i.ö 10.500. Tüm delilleri, tüm ne miktarda Ejiptologlar ve Ortodoks uzmanlar bu tarz şeyleri dikkate almak istemeseler de, aynı "başlangıç zamanına istikamet ettiriyor inceleyenleri. Mısır uygarlığının i.ö 3100 senesinde başladığı yolundaki sık görülen görüş hesaba katıldığında, eski mısırlıların bir "şifre" misali bıraktıkları "abide gizemi" acep bilinenden minimum 7000 sene daha da eskiye uzanan bozguna uğratılmış bir kayıp uygarlığın simgeleri mi sualini zihne ulaştırıyor...
(daha da detaylı bir halde tetkik etmek için google maps koordinatları: 29.975248,31.137566 ) sphinx
0 yorum:
Yorum Gönder