Kaddafi neden öldürüldü? Kaddafi'nin kısaca hayat hikayesi

Yazan Unknown Tarih 20 Ocak 2014 Pazartesi 0 yorum
Libya'da katledilen Muammer Kaddafi, Afrika devletleri ve Arap camiasında en uzun zaman iktidarda kalan
öncülerden bir tanesiydi. 1942 senesinde sirke’de hayata merhaba dedi. Kaddafi, bedevi bir aileden geliyordu. Bin gazi üniversitesi'nde coğrafya öğretimi aldı, amma velâkin orduya dâhil olmak adına okuldan ayrıldı.

Kaddafi, 1969 senesinde kral İdris’i kansız bir ihtilal ile devirip iktidara ulaştığında ancak 27 yaşlarında genç bir subaydı. Karşıt görüşlülerine aman vermeyen Albay Kaddafi, akaryakıt zengini çöl devletinde tam 42 sene süresince kontrolü elinde tutmaya muvaffak oldu. Kaddafi, iktidarı elde ettikten sonrasında Arap ırkçısı ve Müslümanlık inanışının ışığında el koyuculuk karşıtı bir siyaset yapmaya başladı. Libya'da ufak firmalara destur verilirken, geniş tabanlı firmaların sahibi devletti.

Erken yaşlarında Mısır öncüsü ve Arap ırkçısı Cemal Abdül Nasır'a özenti besleyen Kaddafi, Libya, Suriye ve Mısır'ın bir federasyon çatısı altında birleşmesini istemişti. İnsan hakları dernekleri, karşıt görüşlülerini zorlamasıyla tanınan Kaddafi idaresinin oldukça sayıda muhalifi cezaevlerine gönderdiğini ve bir kısmını da infaz ettirdiğini belirtiyor.

Ebu Salim hapishanesinde binlerce sayıya ulaşan tutuklunun bulunmuş olduğu, bir keresinde 1200 tutuklunun yalnız üç saat içinde idam edildiği öne sürülmüştü.

Kaddafi, 1978 senesinde Mısır ile İsrail arasındaki Camp David Antlaşmasına karşı Arap muhalefetinin örgütlenmesinde de mühim yer aldı. Ondan sonra, İsrail-Filistin atışması'nın ne şekilde çözüme kavuşacağı mevzusundaki çok fazla fikirleri sebebiyle kimi Arap devletleri aracılığıyla dışlanan Kaddafi, dış siyasetini Arap devletlerinden Afrika’ya istikametli değiştirdi.

Acayip tavırlarıyla ve kıyafet tutumuyla isim yapan Kaddafi, ülke dışı yolculuklarında oldukça sayıda bayan erler yönünden muhafaza altına alınan bir bedevi çadırında iskân ediyordu. Eylül 2009'da Kaddafi BM' deki  ilk hitabı için  ABD’ye istikamet aldı. 15 dakika hitabı gerekiyordu, fakat 1,5 saati aştı. BM sözleşmesini yırttı, Güvenlik Konseyi'ni el kaide taklidi bir anarşist öbek olmakla suçladı ve daha evvelki emperyalist idarelerin Afrika ülkelerine 7,7 trilyon dolar kefalet ödemesini arzu etti.

Kaddafi, batı yönünden fazlaca sayıda anarşist örgütle kuvvetli bağlantıları olduğundan dolayı suçlanıyordu. Bu gruplar içerisinde Kolombiya’dan Farc ve Kuzey İrlanda’dan İran’a da ulaştı. Ayrıca dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, Kaddafi'yi bir defasında "Deli köpek" diye vasıflandırdı. Kaddafi, Pan Am firmasına dâhil bir seyahat uçağının 1988 senesinde İskoçya’nın Lockerbie beldesi üzerindeyken düşürülmesi sebebiyle enternasyonal toplum tarafınca seneler boyu dışlandı. 270 ferdin can verdiği vakayla alakalı ilişkisini reddeden Kaddafi, sonucunda Libya’nın vakayla alakasını ve kurbanların her birinin ailesine 10 milyon dolar ödemeye razı oldu. Kaddafi bununla beraber ülkesindeki bütün kitle yok edici silahlarını kaldıracağını da taahhüt etti. Bu vaka, Kaddafi’nin yine batılı ülkelere yakınlaşmasına sebep oldu. Bununla birlikte şubat ayında Bingazi'de şahsi iktidarına muhalif olarak süregelen başkaldırışın akabinde, Protestanları bir bir ele geçireceğine değin yemin etti. Bu hitabı, ülkedeki başkaldırıyı ateşledi.

Bunların yanı sıra:

Kıbrıs sulh harekatında Amerika’ya kafa tutarak,Türkiye’ye muavenet ettiğini,

1970`ler deki akaryakıt krizi esnasında Türkiye`ye ucuz akaryakıt veren tek önder olduğunu,

Amerikan ambargosunu yararak, Türk silahlı güçleri'ne 25 tonluk füze ve 4 tayyare dolusu askeri cephane bağışladığını, Türkiye’ye gönderilecek malzemelerin uçaklara yüklenmesinde bizzat muavenet ettiğini ve sırtında uçaklara araç-gereç taşıdığını,


Amerika ve İngiltere’nin Libya’daki bütün askeri üslerini kapattığını,

Tüm ecnebi bankaları ve akaryakıt işletmelerini kamulaştırdığını,

Amerika’nın 15 nisan 1986'da Trablus ve Bingazi’de düzenlemiş olduğu uçak saldırısında evlatlık kızını kaybettiğini ve hayat arkadaşıyla 2 evledının yaralandığını,

İtalya'nın önüne göğsünde Ömer Muhtar resimleriyle çıktığını,

Tarih yazmaz ama biz söyleyim...

0 yorum:

Yorum Gönder