Gastrit nedir? neden oluşur? nasıl tedavi edilir?

Yazan Unknown Tarih 19 Ocak 2014 Pazar 0 yorum


Gastrit midenin içinde yer alan sümükdoku yüzeyinin cerahatlenmesidir.Yetişkinlerde artan yaşlarda bulunmakla birlikte bütün halk arasında yaygın bir hastalıktır.Sıklıkla kronik (müzmin) gastrit ortaya çıkar.

Ülsere göre fazlaca sathi bir zedelenme mevcuttur. Ama fazlaca derinlere geçebilir ve ülser meydana getirecek biçimde yıpratma yapabilir.

Halk arasında sık düşe gelen bir karın hastalığıdır. Alamet vermeden de görülebilen bir rahatsızlık olduğu için takribi tüm 2 erişkinden birinde gastrit mevcuttur.


Gastritin sebepleri:
Bu parazit cinsinin küçüklük devrinde bedene girmiş olduğu yahut alındığı ondan sonra ise senelerce bünyede alan edinmiş olduğu ispat edilmiştir. Yeme içme alışkanlığı ve allak bullak yeme içme bu rahatsızlıkta oldukça mühimdir.
Sigara kullanan kişilerde asit imalatı, düzgüsel kişilere göre fazlaca çoktur bunun yanında sigara beraberinde tüketilen akışkan sıvı gıdalar de asit meydana gelişine sürat kazandırmaktadır ve gastrit’e neden olmaktadır.

Gastrite neden olan mühim sebeplerden biri de gerginliktir. Ruhsal gerilimli insanlarda asit çok salgılanır. Gastrite yakalanma ihtimali artar.
Sigara tüketmek, karın üstünde müessir olan siniri harekete geçirerek asit salgısını çoğaltır. Çok asit gastrite neden olur.

Gastritin emareleri nedir?

Gastritin emareleri akut yâda kronik oluşuna göre değişmiş olur. Akut gastritte karnın üst bölgesinde sızı, gaz, ağızdan gaz çıkarma, yanma, ekşime, bulantı ve istifra etme benzer rastlantılar algılanırken, kronik gastritte sızı daha açık seçik olup yiyecek ondan sonra şişkinlik ve dolgunluk hissiyatı, hemen doyma, bulantı hissiyatı, ağızdan gaz çıkarma, iştah kaybı ve ağızda çirkin lezzet, benzer dispeptik şikâyetler fazlaca  ortaya çıkar.

Kronik gastritte sızı iyice hissedildiğinde gastrit tabanında ülser ya da diğer rahatsızlıkların meydana gelmiş olabileceği varsayılır. Aspirin ve antiromatizmal ilaçların kullanması hemen sonra meydana gelen akut gastritte saklı ya da açıkça kan akma oluşabilir.

Aspirin ve antiromatizmal ilaçlar:


Bu cins ilaçlar karın mukozasındaki savunucu mekanizmaların güçsüzleşmesine yol açarak mukozanın asit ve başka agresifleşmesine karşı hassasiyetini artırarak gastrit meydana getirirler.Meydana gelen gastrit hiç bir alamet vermeden suskun geçirilebileceği gibi kronik biçimde ve ülser / kan akma benzer komplikasyonların oluşumu ile beraber de izleyebilir.

Hangi yiyecekler midede tahribata neden olur?

Kafeinli sıvı gıdalar ( kahve, kola, çay ) mideye tahribat verirler. Asitli sıvı gıdalar ve turunçgil suyu da buna dâhil, midesi duyarlı olanların içerken itina göstermeleri icap eder. İcabında bir derece su katılmalıdır. Yağlı besinler, (mesela kızartma) mideyi oldukça yorar. Öğütmesi zor olsa gerek. Aşırı yememeye itina gösterilmelidir.
Ek olarak, soğan da karın asidini çoğaltan bir besindir.
Karın hastalığı olanların aşırı yememesi icap eder. Gastrit rahatsızlığı olanlara, çikolata yemesi tavsiye edilmez. Bundan dolayı, çikolatada yağ ve kafein dozu çoktur. Bunların haricinde, içki tüketmek (bilhassa aç karnına) karın yanmasına sebep olur.
Midemizi savunmak için hangi gıdalardan faydalanmalıyız?
Öğütülemeyen besinler de gastrit oluşturur. Uzun süre kilo verme rejimi tatbik eden kişiler, salata benzeri pişmemiş sebzeleri sık ve uzun vakit kullanmakta, bu vaziyet karında zedelenmeye yol açmaktadır.

Salata- sebze ne olursa olsun beslenmemizde kesinlikle bulunması ihtiyaç duyulan mühim vitamin-mineral ve posa deposudur. Ama tüm vaziyet için söz mevzusu olan bir mevzu: tüm şeyin çoğu zarardır.
 Salata­ları yiyeceklerimizin beraberinde kullanmak uzun vadede daha fazla sıhhat meydana getirecektir.

Gastrit rahatsızları nelere dikkat etmeli?

Tam olarak iyileştirilmemiş olanların bir kısmında, vakit içinde karın ve ince barsak ülseri gelişebilir.
Tüm 2 vaziyet da, rahatsız olan kişide fazlaca ağır şikâyetlere neden olan tablolardır. Rahatsız olanların fazlaca yetersiz bir bölgesinde ise, uzun soluklu apse ve hasar tabanından oluşan kötü huylu tümör tam önümüze belirebilir.
Kronik gastritten kötü huylu tümöre geçiş uzun bir vakit içinde oluştuğundan, yaşla beraber ur tehlikesinde çoğalma söz mevzusudur. Bundan dolayı, ileri ihtiyar rahatsızlarda meydana gelen karın yakınmalarının kesinlikle ciddiye katılımı ve hekime başvurulması gereklidir.

Gastrit ne şekilde iyileştirilir?

Gastritin iyileştirilmesi nedene göre yapılır. Birçok vakit karın asidinin miktarının düşürülmesi yakınmaların hafiflemesini mümkün kılar.
İlaç iyileştirmesinin ardı sıra rejim tatbik edilmektedir. Rahatsız olan kişiye müsait yemek ve sıvı gıdalar seçilir ve rahatsız böyle beslenir.
İlaç iyileştirilmesi mideyi tamir etmek ve zararları azaltmak gayeli uygulanır. Midenin dış çevresini hırpalamayacak besinlerle beslenmek icap eder. Şayet rahatsız, sigara veya içki kullanıyorsa, bunların terk edilmesi şarttır. Aspirin ve antiromatizmal ilaçlar kullanan rahatsızlarda bu ilaçların bırakılması ve / ya da tüketim lüzumluluğunun gözden geçirilmesi yerinde olur.
Son senelerde, gastritin sebepleri içerisinde h. Pylori ismindeki bakterinin olduğu bilinmekte ve bundan dolayı bu tedavilerin beraberinde, bakterileri yok edici antibiyotik iyileştirilmesi tatbik edilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder