Gastrit
midenin içinde yer alan sümükdoku yüzeyinin cerahatlenmesidir.Yetişkinlerde
artan yaşlarda bulunmakla birlikte bütün halk arasında yaygın bir hastalıktır.Sıklıkla
kronik (müzmin) gastrit ortaya çıkar.
Ülsere
göre fazlaca sathi bir zedelenme mevcuttur. Ama fazlaca derinlere geçebilir ve
ülser meydana getirecek biçimde yıpratma yapabilir.
Halk
arasında sık düşe gelen bir karın hastalığıdır. Alamet vermeden de görülebilen
bir rahatsızlık olduğu için takribi tüm 2 erişkinden birinde gastrit mevcuttur.
Gastritin
sebepleri:
Bu parazit
cinsinin küçüklük devrinde bedene girmiş olduğu yahut alındığı ondan sonra ise
senelerce bünyede alan edinmiş olduğu ispat edilmiştir. Yeme içme alışkanlığı
ve allak bullak yeme içme bu rahatsızlıkta oldukça mühimdir.
Sigara
kullanan kişilerde asit imalatı, düzgüsel kişilere göre fazlaca çoktur bunun
yanında sigara beraberinde tüketilen akışkan sıvı gıdalar de asit meydana
gelişine sürat kazandırmaktadır ve gastrit’e neden olmaktadır.
Gastrite
neden olan mühim sebeplerden biri de gerginliktir. Ruhsal gerilimli insanlarda
asit çok salgılanır. Gastrite yakalanma ihtimali artar.
Sigara
tüketmek, karın üstünde müessir olan siniri harekete geçirerek asit salgısını
çoğaltır. Çok asit gastrite neden olur.
Gastritin
emareleri nedir?
Gastritin
emareleri akut yâda kronik oluşuna göre değişmiş olur. Akut gastritte karnın
üst bölgesinde sızı, gaz, ağızdan gaz çıkarma, yanma, ekşime, bulantı ve
istifra etme benzer rastlantılar algılanırken, kronik gastritte sızı daha açık
seçik olup yiyecek ondan sonra şişkinlik ve dolgunluk hissiyatı, hemen doyma,
bulantı hissiyatı, ağızdan gaz çıkarma, iştah kaybı ve ağızda çirkin lezzet,
benzer dispeptik şikâyetler fazlaca ortaya çıkar.
Kronik gastritte
sızı iyice hissedildiğinde gastrit tabanında ülser ya da diğer rahatsızlıkların
meydana gelmiş olabileceği varsayılır. Aspirin ve antiromatizmal ilaçların
kullanması hemen sonra meydana gelen akut gastritte saklı ya da açıkça kan akma
oluşabilir.
Aspirin ve
antiromatizmal ilaçlar:
Bu cins
ilaçlar karın mukozasındaki savunucu mekanizmaların güçsüzleşmesine yol açarak
mukozanın asit ve başka agresifleşmesine karşı hassasiyetini artırarak gastrit
meydana getirirler.Meydana
gelen gastrit hiç bir alamet vermeden suskun geçirilebileceği gibi kronik
biçimde ve ülser / kan akma benzer komplikasyonların oluşumu ile beraber de
izleyebilir.
Hangi
yiyecekler midede tahribata neden olur?
Kafeinli
sıvı gıdalar ( kahve, kola, çay ) mideye tahribat verirler. Asitli sıvı gıdalar ve turunçgil suyu da buna dâhil, midesi duyarlı olanların içerken itina
göstermeleri icap eder. İcabında bir derece su katılmalıdır. Yağlı besinler,
(mesela kızartma) mideyi oldukça yorar. Öğütmesi zor olsa gerek. Aşırı yememeye
itina gösterilmelidir.
Karın
hastalığı olanların aşırı yememesi icap eder. Gastrit rahatsızlığı olanlara,
çikolata yemesi tavsiye edilmez. Bundan dolayı, çikolatada yağ ve kafein dozu
çoktur. Bunların haricinde, içki tüketmek (bilhassa aç karnına) karın yanmasına
sebep olur.
Midemizi
savunmak için hangi gıdalardan faydalanmalıyız?
Öğütülemeyen
besinler de gastrit oluşturur. Uzun süre kilo verme rejimi tatbik eden kişiler,
salata benzeri pişmemiş sebzeleri sık ve uzun vakit kullanmakta, bu vaziyet
karında zedelenmeye yol açmaktadır.
Salata-
sebze ne olursa olsun beslenmemizde kesinlikle bulunması ihtiyaç duyulan mühim
vitamin-mineral ve posa deposudur. Ama tüm vaziyet için söz mevzusu olan bir
mevzu: tüm şeyin çoğu zarardır.
Salataları
yiyeceklerimizin beraberinde kullanmak uzun vadede daha fazla sıhhat meydana getirecektir.
Gastrit
rahatsızları nelere dikkat etmeli?
Tam olarak
iyileştirilmemiş olanların bir kısmında, vakit içinde karın ve ince barsak
ülseri gelişebilir.
Tüm 2
vaziyet da, rahatsız olan kişide fazlaca ağır şikâyetlere neden olan tablolardır.
Rahatsız olanların fazlaca yetersiz bir bölgesinde ise, uzun soluklu apse ve
hasar tabanından oluşan kötü huylu tümör tam önümüze belirebilir.
Kronik
gastritten kötü huylu tümöre geçiş uzun bir vakit içinde oluştuğundan, yaşla
beraber ur tehlikesinde çoğalma söz mevzusudur. Bundan dolayı, ileri ihtiyar
rahatsızlarda meydana gelen karın yakınmalarının kesinlikle ciddiye katılımı ve
hekime başvurulması gereklidir.
Gastrit ne
şekilde iyileştirilir?
Gastritin
iyileştirilmesi nedene göre yapılır. Birçok vakit karın asidinin miktarının
düşürülmesi yakınmaların hafiflemesini mümkün kılar.
İlaç
iyileştirmesinin ardı sıra rejim tatbik edilmektedir. Rahatsız olan kişiye
müsait yemek ve sıvı gıdalar seçilir ve rahatsız böyle beslenir.
İlaç
iyileştirilmesi mideyi tamir etmek ve zararları azaltmak gayeli
uygulanır. Midenin dış çevresini hırpalamayacak besinlerle beslenmek icap eder.
Şayet rahatsız, sigara veya içki kullanıyorsa, bunların terk edilmesi şarttır. Aspirin
ve antiromatizmal ilaçlar kullanan rahatsızlarda bu ilaçların bırakılması ve / ya
da tüketim lüzumluluğunun gözden geçirilmesi yerinde olur.
Son
senelerde, gastritin sebepleri içerisinde h. Pylori ismindeki bakterinin olduğu
bilinmekte ve bundan dolayı bu tedavilerin beraberinde, bakterileri yok edici
antibiyotik iyileştirilmesi tatbik edilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder