Bor Madeni |
Dünya ve Türkiye’de ne miktarda bor rezerv mevcuttur?
Dünya maden yatağı takribi 4 milyar ton olup, Türkiye %72’lik hisseyle (üç milyar ton) en fazla maden yatağına sahip devlet durumundadır. Başka maden yatakları; Rusya, ABD, Çin, Şili, Peru, Bolivya, Kazakistan, Arjantin, Sırbistan ve İran’da yer almaktadır.
Bor cevherlerinin tüketim alanları:
Bor cevherleri, endüstride sınırsız denecek kadar oldukça muhtelif işlerde kıymetlendirilmektedir. Bor minerallerinden elde edilmiş boraks ve borik asit; bilhassa nükleer platformda, müdafaa sektöründe, jet ve füze enerji malzemesi, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, kumaş boyaları, sırça elyafı ve ekseri kâğıt sanayinde kıymetlendirilmektedir. Sırça endüstri: Borosilikat pencereleri, laboratuar pencereleri, tayyare sırçaları, bor sırça, pyrex izole sırça elyafı, kumaş cam elyafı optik lifler, sırça seramikleri şişe başka düz camlar, otomotiv pencelereleri.
Sırça elyafı: Hafiliği, ücretinin düşüklüğü, çekilmeye olan dayanımı ve kimyevi etkilere dirençliliği sebebiyle plastiklerde, tekerlek ve kâğıtta alan edinmiş olan sırça elyaf kullanıldığı materyallere katılık ve sağlamlık sağlamaktadır.
Ahşap korunmasında |
Muhafaza edici: Ağaçtan materyaller ve ağaçlarda savunucu olarak, boya ve vernik kurutucularında
Korunaklı araçlar: Zırh levhalar, seramik levhalar, alevli tabanca namluları, çelik hırka jet ve füze motorlarının can bölümlerinde askeri korunaklı malzemede zırh ve füze enerji malzemesi olarak bor karışımları kullanılıyor.
Atık ağartma: Sodyum borohidrat kirli sulardaki cıva mermi gümüş gibi ağır metallerin sulardan
Atık suların arıtılmasında |
Deterjan sanayinde: Alternatif yöntemlerle deterjan sanayinde kullanılan bor ev sağlığı materyallerinde bulaşık ve giysi deterjanlarında da kullanılıyor. Borun, ağartıcı ve bakterilere karşı savunucu fıtratı yer alıyor.
Ağartma ve beyazlatma endüstri: Toz deterjanlar, toz aklayıcılar, parlatıcılar.
Komünikasyon cihazlarında: Cep telefonları, modemler, televizyonlar. İnşaat-çimento sanayinde: direnme fazlalaştırıcı ve yalıtım gayeli olarak.
Demir-Çelik |
Demir-Çelik: Korozyona dirençli ve alaşımlı çelik, sürtüşmeye-yıpranmaya karşı dirençli materyaller, metalürjik flaks, refrakterler,
briket materyalleri, lehimleme, döküm materyallerinde katışık olarak, kesiciler, aşındırıcılar.
Enerji sektörü: Hidrojen yüklenici, güneş enerjisinin stoklanması, güneş pillerinde savunucu olarak,
Fotoğrafçılık ve görüş sistemleri: Kamera ve büyüteç pencereleri, resim makineleri, dürbünler, duş ve film üretimleri.
İlaç ve kozmetik: Hijyenize ediciler, antiseptikler, diş macunları, lens jelleri, kolonya, deodorant, şampuan.
Kâğıt endüstri: Beyazlatıcı olarak kullanılırlar.
Tıp: Osteoporoz iyileştirmelerinde, alerjik rahatsızlıklarda, ruh hastalıklarını iyileştirmede, kemik gelişiminde ve arteritte, menopoz iyileştirmesinde, beyin kanserlerinin iyileştirmesinde
Kimya endüstrisi: Kimi kimyasalların indirgenilmesi, elektrolitik uygulamalar, flotasyon ilaçları, duş karışımları, katalistler, atık ağartma gayeli olarak, petrol boyaları, ısıya dayanıklı ve erimeyen boyalar, kumaş boyaları.
Nükleer endüstrisi: Reaktör denetim çıtaları, nükleer hadiselerde emniyet gayeli ve nükleer atık stoklayıcı olarak.
Feza ve havacılık endüstrisi: Sürtüşmeye-yıpranmaya ve sıcağa dirençli materyaller, füze enerji malzemesi katkı materyalleri bor kimyasalları bilhassa roket enerji malzemesi olarak kıymetlendirilmektedir.
Giyim sektörü: Sıcağa dirençli tekstiller, alev almayı erteleyici ve engelleyici selülozik materyaller, yalıtım materyalleri, giyim boyaları cilt renk vericileri, yapay ipek parlatma materyalleri,
0 yorum:
Yorum Gönder