Trans yağ nedir? nerelerde kullanılır? zararları nelerdir?

Yazan Unknown Tarih 18 Ocak 2014 Cumartesi 3 yorum
Günümüzde gıda üretiminin sanayileşmesi ile birlikte ortaya çıkan sağlık problemlerine hergün bir yenisi daha eklenmektedir.Fabrika ortamlarında hızlı maliyetsiz ve lezzetli gıdaların üretilmeye çalışılması sonucu rekabetinde süratli olduğu bu sektörde kar maksadı güdülmesi insan sağlığını ikinci planda bırakmaktadır.Gıda sanayisinde kullanılan bir ürün olan trans yağ konusunu ainceleyelim.

Trans yağlar; akışkan bitki yağlarının hidrojen ile ısındırılması sonucu gerçekleştirilen yağlardır. Hidrojenlenmiş yağ olarak da bilinen bu yağlar ne kadar hidrojene doyurulursa, o kadar daha çok miktarda katı vaziyete evrimi hızlanmaktadır.

Trans yağların sakıncaları nedir? 

Malum en önemli sakıncalarından biri; kötü kolesterol olarak bilinen ldl kolesterolünü artırması ve iyi kolesterol olan hdl kolesterolünü azaltmasıdır. Trans yağlarının kolesterolü yükseltmesi dışında tirigliserit düzeyini çoğaltarak damar sertliğine neden olduğu bilinmektedir. Damar setliği ise inme, şeker hastalığı, kalp krizi, benzeyen formda hastalıkların riskini yükseltmektedir.

Trans yağların sebep olduğu rahatsızlıklar nelerdir?

Kötü huylu tümör, çok fazla kiloluluk, diyabet, kalp hastalıkları, üreme sorunu, kötü kolesterol artışı, iyi kolesterol azalışı,karaciğer işlev bozukluğu, Alzheimer, parkinson vb. Bir oldukça hastalığa etken olduğu bilinmektedir.Ananın beslenme adetine (trans yağ asitleri kullanımına) ilgili olarak anne sütüne de geçebileceği, için anneler yeme içmelerine fazlaca da özen göstermeliler. Kandaki yağ seviyesini yükseltebileceğini, alınan kalori aynı olmasına rağmen vücutta (özellikle karın bölgesi) yağ stoku ve kilo alımına sebep olabileceği, bilinmektedir.
   
Hangi besinlerde trans yağ kullanılır?

Trans yağ düşmanını kullanmak istemiyorsanız hazır yiyecekler ve fast Food ürünlerini (pizza Hamburger patates kızartmalarında ve cipslerde, krakerlerde, bisküvilerde, çikolatalarda, gofret ve tarzında besinlerde trans düşman bulunmaktadır. Sağlığa bu denli zararı olan trans yağ neden kullanılıyor. Trans yağ içeren hidrojenize yağlar, gıda üretimi sırasında belli sıcaklık şartları altında mamulün taze kalması, raf ömrünün uzun olması ve taşıma rahatlığı tarzında sebepler nedeniylekullanılabilirler. Bu yağlar adım başı kullanıldığı için ücreti de fazlaca düşüktür. Bunun için tercih sebebidir.



3 yorum:

Yorum Gönder